flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Черкаський окружний адміністративний суд захистив право громадянина бути обраним

07 жовтня 2020, 08:41

Черкаський окружний адміністративний суд у складі суддів - Паламаря П.Г., Тимошенко В.П., Трофімової Л.В., захистив пасивне виборче право під час реєстрації кандидатом в депутати, розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального провадження у залі суду адміністративну справу за позовом ОСОБИ-1 до Матусівської сільської територіальної виборчої комісії Звенигородського району Черкаської області про визнання протиправною бездіяльності, скасування постанови та зобов`язання вчинити певні дії.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що відповідачем з порушенням вимог виборчого законодавства України вчинено бездіяльність - не долучено у встановлені строки СД-носій електронної версії автобіографії та фото кандидата, чим протиправно  відмовлено у реєстрації кандидата в депутати ОСОБИ-1 на підставі п.1 ч.2 ст. 230 Виборчого кодексу України до настання граничного строку.

Постановою Матусівської СТВК у документах позивача виявлено відсутність дати подання заяви про самовисування та документів кандидатом, проте інші порушення не зазначено.

Позивач у строк встановлений законодавством звернувся до відповідача із заявою про долучення до раніше поданих документів електронного носія, проте заява не була прийнята.

Відповідно до ч. 5 ст. 223 Виборчого кодексу України документи для реєстрації кандидатів у депутати можуть подаватися до відповідної виборчої комісії за допомогою електронних сервісів в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Постановою Центральної виборчої комісії №173 від 10.08.2020 затверджено Порядок організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів.

Частиною 2  ст. 228 Виборчого кодексу України визначено, що подання документів до виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за тридцять днів до дня голосування.

Згідно ч. 6 ст. 228 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації.

Колегія суддів дійшла висновку, що відповідачем передчасно прийнято оспорюване рішення без дотримання вимог ст. 223, 228 Виборчого кодексу України.

Суд зобов’язав Матусівську сільську територіальну виборчу комісію Звенигородського району Черкаської області вчинити дії щодо реєстрації ОСОБИ-1 кандидатом в депутати сільської ради Матусівської об’єднаної територіальної громади Звенигородського району Черкаської області.

Із зазначеним висновком погодився Шостий апеляційний адміністративний суд, ухваливши 02.10.2020 постанову про залишення рішення суду першої інстанції без змін.

З текстом рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/91816221 (рішення суду першої інстанції) або http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/91957431 (постанова суду апеляційної інстанції).