flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник апарату суду проінформував міжнародних спостерігачів про роботу суду під час виборчого процесу

20 жовтня 2020, 16:09

   19 жовтня 2020 року керівник апарату Черкаського окружного адміністративного суду Олег Кочержинський спільно з представниками Місії Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами «ENEMO» провели онлайн зустріч на якій обговорювали питання про організацію роботи суду щодо розгляду справ, пов’язаних із місцевими виборами.

   Керівник апарату суду зазначив, що 5 вересня 2020 року розпочався виборчий процес місцевих виборів, який завершиться через 15 днів після офіційного оприлюднення результатів. У цей період Черкаський окружний адміністративний суд працює в особливому режимі. Документи і справи, пов’язані з цією категорією справ, приймаються у робочі дні з 08:30 до 24:00, у вихідні, святкові та неробочі дні з 09:00 до 24:00, а в день голосування прийматимуться цілодобово.

   Відповідаючи на запитання представників Місії, Олег Володимирович розповів, що до компетенції суду належить розгляд спорів стосовно рішень, дій та бездіяльності виборчих комісій та їх членів. Суд вирішує адміністративні справи зазначеної категорії у дводенний строк після надходження позовної заяви. Проте залежно від того, коли подано позов, строк може змінюватися:

  • позови, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом не пізніше ніж за 2 години до початку голосування (до 6:00 год. дня голосування);
  • позови, що надійшли в день голосування – до закінчення голосування.

    Щодо спорів про уточнення списку виборців, то таку категорію справ розглядають місцеві загальні суди.

   Наразі до Черкаського окружного адміністративного суду надійшло 43 позовні заяви пов’язані з виборчим процесом. Найбільш оскаржуваними є постанови про відмову в реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад та голів.